ELLY’S review

img

DE WOEDE VAN ABRAHAM

CONNY BRAAM

Review

Conny Braam wekt een vergeten periode uit de Nederlandse geschiedenis tot leven in haar roman De woede van Abraham. Het graven van het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en IJmuiden in 1865 leidde tot uitbuiting en verzet.

Het is 1864. De oorspronkelijk uit Rusland stammende pachtboer Nicolas Abraham voelt zich veilig in de Breesaap, een duingebied boven IJmuiden. Hij heeft er zijn huis, waar hij de aangespoelde kostbaarheden bewaart die hij op het strand vindt; hij geniet van de weelderige en vruchtbare natuur om hem heen. Op een dag treft hij daar Ezekiel Boerhaave, een onzekere, idealistische jonge journalist bij de Opregte Haarlemsche Courant. Boerhaave brengt slecht nieuws: er zijn vergevorderde plannen voor een groot kanaal dat Amsterdam met de Noordzee moet verbinden (en - handig - ook het stinkende grachtenwater kan afvoeren). Ezekiel schrijft er een verhaal over en wil de toekomstige havenmond met eigen ogen zien: vandaar zijn aanwezigheid in het duingebied waar het kanaal gegraven zal worden. Abraham heeft de verhalen over een dergelijk kanaal vaker gehoord en weigert ze te geloven: 'Dat kanaal komt er nooit.' Boerhaave probeert hem te overtuigen met zijn kennis over vergunningen, politici, handelaren, kooplieden en Engelse geldschieters die neerkijken op Nederlandse arbeiders, maar de familie Abraham - naast Nicolas zijn er ook nog zijn labiele vrouw Julia en hun eigengereide zestienjarige dochter Lena - wil er niks van horen.
Helaas heeft de journalist gelijk. Het Noordzeekanaal zal tot overmaat van ramp dwars door het gebied waar Abraham woont worden gegraven; zijn boerderij zal hij moeten opgeven. De vooruitgang houd je niet tegen, hoort de gefrustreerde pachtboer van alle kanten. Algauw gaat de eerste - verzilverde! - spade de grond in. Slechtbetaalde en ook op andere gebieden uitgebuite arbeiders bevolken ineens het ooit zo rustige duingebied. Het graafwerk blijkt hels te zijn en bovendien niet erg op te schieten. De sociale onrust groeit. Abraham, altijd zo op zichzelf, kan niet anders dan zich ermee bemoeien. De Breesaap geeft hij niet zomaar op.
In De woede van Abraham, haar pakkende roman over een vergeten stuk Nederlandse geschiedenis, strooit Conny Braam grif met kleurrijke details die haar verhaal vaart geven en uiterst leesbaar maken.

Conny Braam (1948) is schrijfster. In 1970 richtte ze samen met een aantal anderen de Anti-Apartheidsbeweging Nederland op, waarvan ze tot 1994 voorzitter was. Ze schrijft fictie en non-fictie, met daarin soms een link met Zuid-Afrika. De woede van Abraham is het eerste deel van een trilogie over de familie Abraham. Onlangs verscheen er een nieuw boek van Conny Braam: Ik ben Hendrik Witbooi.

Lees verder in de familie Abraham-trilogie van Conny Braam
De onweerstaanbare bastaard
Het schandaal