ELLY’S review

img

BOSKAMP: LEVEN MET FEYENOORD

ANDRE VAN KATS

Review

Feyenoordfans opgelet: dit is een boek voor jullie! In Boskamp. Leven met Feyenoord volgt André van Kats een jaar lang oer-Feyenoorder Jan Boskamp, die maar één ding hoopt: dat zijn 'kluppie' weer eens op de Coolsingel kan worden toegejuicht.

Voor zijn boek Boskamp. Leven met Feyenoord volgde André van Kats in 2015-2016 een jaar lang de verrichtingen van de Rotterdamse voetbalclub, gezien door de ogen van hun grootste fan: Jan Boskamp (1948): oud-voetballer, oud-voetbaltrainer, voetbalanalist en vaste gast bij Voetbal Inside. Zou het dat jaar dan eindelijk weer eens gaan lukken? Het is Boskamps hartenwens: 'Echt, als Feyenoord nog één keer kampioen wordt voordat ik naar die warme bakker ga, ben ik al tevreden. Daarna mag het voor mij afgelopen zijn.’
Tussen de verhalen uit het heden door passeert er regelmatig iets uit Boskamps roemruchte verleden. Of uit dat van Feyenoord. Of een combinatie daarvan. Dat levert prachtige verhalen op. Jan Boskamp in een 'piepkleine zwembroek' aan de rand van het zwembad op Honolulu, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat liters frisdrank wegtikkend (hij is geheelonthouder) en boeken lezend. Bijvoorbeeld de biografie van Lionel Messi en Tweede Wereldoorlog in Diksmuide. 'Dat laatste is volgens Boskamp "een ongelooflijk kutboek", maar hij weigert het weg te leggen. Voor boeken geldt bij hem namelijk dezelfde regel als voor voetbalwedstrijden: als hij er eenmaal aan begonnen is, moet hij ze uitzitten ook.' Naast voetbal heeft de oer-Rotterdammer nog een andere fascinatie: de Tweede Wereldoorlog.
'Hij gaat met evenveel plezier naar België Onder 9 tegen Schotland Onder 12 als naar Genk tegen Club Brugge,' schrijft collega René van der Gijp in zijn voorwoord in Boskamp. Leven met Feyenoord, en zo is het. In tegenstelling tot veel andere voetballers en voetbaltrainers voelt knuffelbeer Boskamp zich totaal niet miskend of gefrustreerd over de manier waarop zijn carrière is verlopen. Hij geniet nog steeds van het spelletje. André van Kats schrijft het allemaal met aanstekelijk plezier op.
De tragedie van het leven van 'geluksvogel' Jan Boskamp schuilt in het vroege verlies van zijn grote liefde Jenny, die in 2001 stierf, nog maar drieënvijftig jaar oud. Hij mist haar nog altijd.

André Kats (1984) werkt als multimediaverslaggever voor Feyenoord. Hij schrijft voor Feyenoord Magazine, Hard gras en Sportweek. Boskamp. Leven met Feyenoord stond wekenlang in de Bestseller Top 60.