ELLY’S review

img

KOGELS VOOR DE KROONGETUIGE

JOHN VAN DEN HEUVEL

Review

In Kogels voor de kroongetuige doet de ervaren crimefighter John van den Heuvel verslag van vijfentwintig jaar misdaadbestrijding en ontwikkelingen in de onderwereld.

In Kogels voor de kroongetuige, een verzameling geactualiseerde columns die misdaadjournalist John van den Heuvel tussen januari 2014 en september 2016 schreef voor De Telegraaf, belicht de verslaggever misdaad in Nederland van alle kanten. Hij schrijft bijvoorbeeld over de gevaren van xtc en andere drugs in de uitgaanswereld, waar criminele organisaties enorme bedragen aan verdienen terwijl de overheid er weinig tegen doet. Van den Heuvel schrijft ook over de problemen bij het samenvoegen van regionale politiekorpsen tot een Nationale Politie, waarbij hij blijk geeft van een voorspellende blik: 'De reorganisatie moest van de Nationale Politie een paradepaardje maken. Voorlopig strompelt slechts een kreupel politieveulen door de weide, dat rijp lijkt voor het slachthuis.'
En zo gaat het verder. Van den Heuvel geeft commentaar op rechterlijke uitspraken en de dilemma's van het Openbaar Ministerie wat betreft het gebruik van kroongetuigen in rechtszaken, schrijft over de zedenzaak in Limburg en natuurlijk over de onvermijdelijke Willem Holleeder. Hij reist af naar de Antillen, laat zijn licht schijnen over de bijna niet te stoppen opkomst van de zogenaamde Mocro-maffia, en vindt ook iets van de treitervloggers in Zaandam. Vanwege zijn goede contacten bij motorclubs weet hij als geen ander dat veel leden zo'n motorclub zien als de ideale dekmantel voor hun criminele activiteiten.
De aanslagen in Parijs en Brussel leiden bij Van den Heuvel tot overpeinzingen dat het monitoren en begeleiden van en perspectief bieden aan jonge, aanstormende criminelen en extremisten veel geld kost (en vaak oneerlijk is tegenover andere kanslozen!), maar de enig mogelijke weg is. 'Het nu "redden" van jongeren uit de handen van radicale extremisten is het voorkomen van nog meer aanslagen in de toekomst. Pas als we die strijd opgeven, zwichten we voor terreur van angst.'
Het spectrum in Kogels voor de kroongetuige is kortom breed en John van den Heuvel is nieuwsgierig en deskundig genoeg om gefundeerd commentaar te kunnen leveren op, en pittige meningen te hebben over, elk onderwerp dat hij aan de orde stelt.

John van den Heuvel (1962) begon zijn carrière bij de Amsterdamse politie, om in 1990 misdaadjournalist te worden bij De Telegraaf. Hij doet niet alleen aan verslaggeving, maar ziet er ook niet tegen op om misdadigers eigenhandig op te sporen en te ontmaskeren. Daarnaast is hij misdaadspecialist bij het televisieprogramma RTL Boulevard en maakt hij eigen televisieprogramma’s.

Meer over misdaad lezen gezien door de bril van John van den Heuvel?
Tijdperk Willem Holleeder (samen met Bert Huisjes)
De gevallen engel (samen met Bert Huisjes)
Berichten uit de bajes