ELLY’S review

img

OVER HET WATER

H.M. VAN DEN BRINK

Review

In Over het water beschrijft H.M. van den Brink de zomer waarin voor Anton alles klopte. Dat de wereld op het punt stond te vergaan, maakte hem niet uit.

De novelle Over het water van H.M. van den Brink geldt als een moderne klassieker. Het boek werd eind jaren negentig voor bijna iedere grote Nederlandse en internationale literaire prijs genomineerd. Misschien kwam dat doordat veel mensen zich in de melancholie herkennen waarvan dit boek is doortrokken.
1939, Amsterdam. Het was de zomer die eindeloos duurde en waarin alles klopte, waarin Anton gelukkig was en waarop hij nu terugkijkt. Die zomer was de rivier van hem en zijn vriend, net als 'het botenhuis, de stad, de weilanden en het riet langs het water'.
Tussen de rivier en Anton, die er vlakbij woont, is het liefde op het eerste gezicht. In het bescheiden, angstige milieu waaruit hij komt is het niet vanzelfsprekend dat je lid wordt van de roeivereniging, maar Anton wil niks liever en gaat toch. Samen met David vormt hij een van hogerhand samengestelde, 'onwaarschijnlijk ranke twee zonder stuurman'. De jongens zijn heel verschillend: Anton is onzeker, werkt vanaf zijn zeventiende 'op kantoor' en voelt zich overal een buitenstaander; David komt van de andere kant van de rivier, zit op het gymnasium en is zelfverzekerd. Samen laten ze hun boot zes keer per week over de rivier glijden en worden ze één. En ze winnen. 'Hoofd hoch, Anton!' roept hun wat excentrieke en eigenzinnige coach vanaf de kant, een vluchteling uit nazi-Duitsland. Hij ziet een grootse toekomst voor de jongens - de Olympische Spelen in Tokio! - en daar heeft hij zijn redenen voor. Het loopt echter anders. De Tweede Wereldoorlog gooit roet in het eten.
'Geluk? Daarover hoor je niet te spreken. Een woord te veel en het is al lachwekkend. Twee woorden en het is verdwenen, weg,' zegt Anton helemaal in het begin van deze novelle. H.M. van den Brink ziet in Over het water kans om veel meer dan twee woorden te wijden aan geluk en er stralend mee weg te komen.

H.M. van den Brink (1956) is schrijver en journalist. Van 1995 tot 2001 was hij hoofdredacteur van VPRO-televisie, van 2006 tot 2014 was hij directeur van het Mediafonds. In zijn jeugd was hij wedstrijdroeier, een ervaring die vast van pas is gekomen bij het schrijven van zijn succesvolle novelle Over het water.

Andere boeken lezen van H.M. van den Brink?
Reizigers bij een herberg
Dijk