ELLY’S review

img

MEMENTO

EMELIE SCHEPP

Review

Memento van Emelie Schepp zal zeker in de smaak vallen bij de lezers van Scandinavische thrillerschrijvers als Lars Keppler, Stieg Larsson en Jo Nesbø. Wat heeft het verleden van een officier van justitie te maken met de moord op de baas van de Immigratiedienst?

Zondag 15 april. Hans Juhlén, operationeel manager Asielzaken bij de Zweedse Immigratiedienst, wordt vermoord aangetroffen in zijn huis. Op een paar vingerafdrukken van een kind op het glas van een openstaand raam na zijn er geen sporen van inbraak en/of een gevecht te vinden. Zo begint de psychologische thriller Memento van Emelie Schepp.
De uiterst gereserveerde maar gerespecteerde officier van justitie Jana Berzelius wordt meteen als vooronderzoeksleider bij de zaak betrokken. De politie gaat aan de slag, maar de paniek slaat enigszins toe als een paar dagen later een jongen van een jaar of tien wordt gevonden. Hij is ook vermoord, met hetzelfde wapen als waarmee Juhlén te grazen werd genomen. De vingerafdrukken van de jongen komen overeen met die op het raam van het huis van de Juhléns en in zijn hals staat een naam gekerfd: Thanatos, de God van de dood. Als Jana dat in het mortuarium ziet, voelt ze de vloer onder haar voeten deinen. Zij heeft zelf ook een litteken in haar nek…
Tijdens het onderzoek naar de beide moorden komt Jana's verleden steeds dichterbij. De nachtmerries die haar teisteren hebben een oorzaak. Moet ze haar persoonlijke betrokkenheid bij deze zaak met haar collega's bespreken? Of moet ze zelf op onderzoek uitgaan naar de ontbrekende schakel tussen haar, de vermoorde jongen en de manager van de Immigratiedienst?
Schepp gebruikt de eerste helft van haar thriller om haar personages goed te introduceren. Daarna komt het verhaal op stoom en wordt het echt spannend. De delen over het politieonderzoek worden afgewisseld met in cursief afgedrukte hoofdstukken waarin een meisje vanuit een container met haar ouders naar het Westen vlucht en gruwelijke dingen meemaakt. Langzaam begin je te begrijpen wat deze verhaallijn te maken heeft met het onderzoek naar de moord op Hans Juhlén…
Mensenhandel, mishandeling, asielzoekers - allerlei actuele maatschappelijke thema's komen aan de orde in Memento van Emelie Schepp, zonder dat dit ten koste gaat van het plot. Dat blijft bloedstollend tot het eind, op dinsdag 1 mei.

Emelie Schepp (1979) werkte jarenlang als marketing- en communicatiespecialist, voordat zij zich op het schrijven wierp. Dat deed ze met succes: haar thrillers met officier van justitie Jana Berzelius in de hoofdrol worden zowel in haar thuisland Zweden als elders in de wereld gretig gelezen.

Lees ook van Emelie Schepp
Narcotica